Zapiekanki z cukinii


Do przyrządzenia zapiekanki użyłam tego, co znalazłam akurat w szafce kuchennej, a była to mieszanka kasz i ziaren (myśle, że nadan się każda kasza lub ich mieszanki – moja zawierała również groch i ziarna zbóż)

Poza tym:

  • cukinia
  • kukurydza w puszce (opcjonalnie)
  • pupla pomidorowa
  • mozzarella
  • czosnek
  • chilli
  • przyprawy

 

Z cukini wydrążyłam miękki miąż  (wyrzucam tą część cukini). Gdy zaczyna się twardszy miąż – wydrążam go i używam do farszu.

Wydrążoną cukinie spryskuje oliwą z czosnkiem i wkładam do piekarnika na ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 180st. Można przykryć folią.

Na patelni podsmażam olej i czosnek, dodaje wydrążony miąż z cukini i ugotowaną mieszankę kasz. Gdy miąż zmięknie dodaje pulpę pomidorową, czosnek, chilli i inne przyprawy do smaku. Do gotowego farszu dodaje kukurydze. Tak przygotowanym farszem napełniam podpieczone wcześniej cukinie, na wierzch układam cienko pokrojone plasterki mozzarelli – wszystko zapiekam ok. 10 minut.

Smacznego!