Sałatka z gruszką


Sałatka na słodko to jedna z niewielu sałatek, których unikam, chyba że smaki brzmią kusząco. Tym razem bardzo prosta sałatka, która uraczyła mnie swoim smakiem na jednej z pięknych uliczek Florencji. Zapewne smaku dodał urok miasta, ale i tak uważam kompozycje za wartą powtórzenia:

Potrzebne produkty:

  • mix sałat – w tym koniecznie rucola
  • ser ….
  • gruszka pieczona (ewentualnie może być z konfitury)
  • orzechy włoskie (ok 4 sztuki)
  • miód (ok 1 łyżeczki)
  • sok z cytryny
  • odrobine wody lub soku z konfitury

Sałatę zazwyczaj rwę na mniejsze kawałki rękoma, oczywiście po umyciu i osuszeniu. Następnie do sałaty dodaje upieczona w piekarniku lub na patelni gruszkę. W piekarniku pieke całą gruszke do miękkości (lepsza wersja w przypadku większej ilości sałatek), na patelni lub grillu przygotowuje gruszkę w przypadku jednej sałatki – kroje kilka plasterków i opiekam z każdej strony, oczywiście bez tłuszczu. Dobrze jak gruszka jest dojrzała. Gruszkę układam na sałacie, posypuje skruszonym i w całości  orzechami włoskimi, po bokach układam pokrojony w kostki ser. Całość polewam sosem, który przygotowuje z miodu, soku z cytryny i w trasie potrzeby z wody. Całość mieszam do uzyskania preferowanej słodkości/kwaskowatosci. Sos powinien mieć smak miodu, konsystencje sosu, w razie potrzeby należy rozwodnić.

Smacznego!

F4A6F15F-460D-4F1E-8838-31213CA88404