Risotto z porem i cukinią


Risotto lubiłam zawsze i wstyd się przyznać, że póki nie przyjechałam do Włoch – nigdy nie robiłam go sama. Odkąd jestem tutaj eksperymentuje znacznie więcej i któregoś dnia naszła mnie ochota zarówno na ryż jak i na pora. Postanowiłam spróbować tego połączenia i oto wyszło risotto z porem – w mojej opinii całkiem ciekawy smak😉 Przynajmniej moje kubki smakowe zostały zaspokojone😉 Tym razem poza porem dodałam cukinie, ale uważam, że również bez niej risotto jest bardzo dobre.

Potrzebne:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
  • 1 por
  • 2 małe cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki parmezanu (lub innego sera drobno startego)
  • przyprawy do smaku
  • 1 litr bulionu warzywnego (w ostateczności z połowy kostki rosołowej😉)

Całość ok. 1250kcal

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażam cebule, dodajemy pora, chwile smażymy aż por lekko zmięknie i odstawiamy.

W głębszym naczyniu (ja używam takiegoż grubym dnem) rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy ryż, mieszając wszystko tak aby każde ziarno było pokryte tłuszczem. Następnie powoli dodajemy bulion (w małych ilościach) czekając z dolaniem kolejnej porcji, aż do momentu kiedy poprzednia zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy aż do ugotowania ryżu al’dente (ok. 20 minut).W międzyczasie dodajemy pora i cukinie ( w zależności od preferowanego stopnia miękkości czas ten wydłużyć). Gdy ryż będzie odpowiedniej konsystencji kończyny  gotowanie, a następnie dodajemy łyżkę masła, parmezan i przyprawy do smaku.

Gotowe🙂