Pulpeciki z kaszą grupyczaną i warzywami


Szybki obiad i smaczny – jeżeli lubi się kasze gryczaną – ale ze względowch chociażby zdrowotnych, warto włączyć ją do diety.

Potrzebne do przygotowania:

  • mięso mielone drobiowe
  • kasza gryczana   / W proporcji 1:1 (na 100g mięsa – 100g kaszy)
  • jajko
  • cebula
  • sos pomidorowy
  • cukinia
  • marchewka
  • oliwa
  • czosnek
  • przyprawy do smaku

Sposób wykonania:

Mięso mielone mieszam z ugotowaną kaszą gryczaną, dodaje jajko, cebule, przyprawy, czosnek. Formuje kulki.

W garnku zagotowuję wodę i dodaje sos pomidorowy (u mnie pulpa pomidorowa) oraz przyprawiam do smaku. Do tak gotującej  się mieszanki wkładam przygotowane pulpeciki. Gotuje przez ok. 15 minut.

W międzyczasie przygotowuje warzywa – obieraczką do warzyw obkrawamy marchewkę i cukinie, dzięki czemu tworzą się „wstążki”. W przypadku cukini – omijam środki warzywa. Następnie spryskuje oliwą połączoną z czosnkiem (mam taką wcześniej przygotowaną, używam do sałatek etc. – w małej buteleczce łącze oliwę z ząbkiem zmiażdżone czosnku i spryskuje nią dania). Tak przygotowane warzywa podsmażam chwile do złapania miękkości na patelni – już bez oliwy.

Ugotowane kotlety podaje z warzywami i sosem.

Smacznego!