Przepis na bułeczki a’la bajgle z ziołami


Mój przepis na bułeczki został zainspirowany programem kulinarnym, w którym prowadzący odwiedzał miejsca słynące z wyjątkowych dań. W jednym z nich (niestety nazwy nie pamiętam, wiem jedynie że mieściła się w Stanach), podawano bajgle. W ciągu 2 minut pokazano przelotem jak się je wykonuje, a ja postanowiłam czym prędzej zrobić swoją domową wersje. Podobno wychodzą pyszne, a zmobilizowałam się do opisania wykonania, gdy zostałam poproszona o przepis – niech dotrze do większej grupy😉

Standardowo wykonuje je „na oko”, ale spróbuje zebrać to w jakieś ramy:

  • ok. 0,5kg mąki pszennej
  • 5g drożdzy suszonych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • większa szczypta soli
  • ok. pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 50g sera żółtego/parmezanu
  • świeże zioła (bazylia, oregano) – garść
  • 1 mała papryczka chilli

Ok. 0,5kg mąki mieszam z drożdżami (do tej pory korzystałam z suszonych), dodaje cukier, sól a następnie powoli dodaje ciepłej wody, jednocześnie mieszając ciasto. Wody dodaje tyle, aby uzyskać preferowaną konsystencje. Z ciastem drożdżowym jest o tyle łatwo, że jeżeli zrobimy rzadsze, to będzie po prostu mniej zbite. Ja jednak preferuje takie bardziej zbite i u mnie zazwyczaj nie jest „lejące się”. Należy też pamiętać, że bułeczki trzeba będzie przenosić, więc dobrze jakby ciasto nie było zbyt rzadkie, bo może to być niemożliwe. Jeżeli dodasz za dużo wody, zawsze możesz dosypać mąki, żeby je zagęścić. Tylko nie za dużo – zbyt twarde ciasto słabo urośnie. Ciasto drożdżowe należy wyrabiać ręką przez kilka minut, aż przestanie kleić się do rąk.

Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia na min 30 minut, można zdecydowanie dłużej. Najlepiej odstawić w ciepłe miejsce, jak mi się spieszy podgrzewam piekarnik do 30st i wkładam do niego miskę z ciastem.

Gdy ciasto wyrośnie dodaje do niego starty ser (u mnie zazwyczaj parmezan) i pokrojone drobno świeże zioła i papryczkę chili (opcjonalnie).

Z gotowego ciasta formuje bułeczki i odkładam na chwile do wyrośnięcia. W międzyczasie nastawiam wodę – gdy się zagotuje, wrzucam na wrzątek uformowane bułeczki (można wyciąć w środku dziurkę – będą przypominać bajgle). Gotuje ok. 2 minuty z każdej strony i wyciągam na blaszkę.

Ugotowane bułeczki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200st. na ok. 20 minut. Gdy bułeczki będą zarumienione można wyciągnąć z piekarnika.

Gotowe

Smacznego!!

540F9AFB-D843-4208-BAB2-7BABEB004C37

9A8FA2C7-7657-42B4-B8B5-581AAB40E9EB

EF0EA57B-BF69-4130-AD3A-118B155C8FAB

75F77130-FC72-4007-B178-78CDE9A1A68A