Kurczak z kalarepą faszerowaną szpinakiem


Moja propozycja na kurczaka i szpinak gdy posiadamy też kalarepę😉

Potrzebne do przygotowania:

  • szpinak
  • ser feta
  • kalarepa
  • suszone pomidory (opcjonalnie)
  • pierś z kurczaka
  • marchewka
  • czosnek i przyprawy
  • oliwa lub olej
  • jogurt naturalny

Kurczaka umyj i posyp przyprawami. Możesz wymieszać ulubione przyprawy z odrobiną oliwy i taką mieszanką natrzeć mięso.

Kalarepę obierz ze skórki, wydrąż środek ( tak żeby przegi miały maksymalnie 1cm szerokości, ale nie były zbyt cienkie). Gotuj w wodzie ok 20 minut. W międzyczasie przygotuj szpinak: na patelni rozgrzej oliwę i dodaj pokrojony lub wyciśnięty czosnek, po chwili dodaj szpinak (mrożony lub świeży). Chwile podduś, dodaj przyprawy do smaku. Po zakończeniu smażenia dodaj fetę do szpinaku (można pomidory suszone namoczone wcześniej lub w oleju). Tak przygotowanym nadzieniem nafaszeruj kalarepę. Możesz posypać startym serem lub parmezanem.

W piekarniku piecz kalarepę i mięso ok. 20-30 (do miękkości piersi)

Z wydrążonego środka kalarepy i marchewki przygotuj surówkę. Kalarepę zasyp solą aby puściła wodę, w tym czasie obierz marchewkę i potrzyj. Odsącz kalarepę z nadmiaru wody, dodaj marchewkę i jogurt naturalny.

Smacznego!

Kilka zdjęć od Joanny – dziękuje😘

Z pozostałych piersi i szpinaku – na następny dzień Joanna przygotowała makaron.