Kurczak pieczony w brytfannie


Oto on – mój pierwszy oficjalny przepis. Z racji tego, że gotuje głównie na tzw. „oko” – ten przepis będzie bezpieczny – proporcje są dowolne

Zazwyczaj moja droga do idealnego przepisu trochę trwa – zapoznaje się z różnymi opcjami i tworze własną – dzięki czemu zyskuje w smaku, w moim odczuciu, oczywiście, „diabeł tkwi w szczegółach”. Łącze, modyfikuje i wychodzi mój przepis – czy Wam zasmakuje – to już tylko Wy możecie się przekonać.

Zacznijmy więc – kurczak z warzywami pieczony w brytfannie.

Potrzebne produkty:

  • kurczak (np. 2 udka)
  • ziemniaki (2 średnie sztuki pokrojone w kostkę p)
  • marchewki (2 średnie pokrojone w plastry)
  • cukinie (2 małe pokrojone w plasterki p)
  • papryka (1/2 dużej pokrojona w plasterki)
  • por (1/2 pokrojona w plasterki)
  • czosnek (pół do włożenia do brytfanny w całości, 3 ząbki pokrojone w plasterki do warzyw)
  • najlepiej świeże przyprawy: rozmaryn, oregano, papryczka chili

Oczywiście można zrobić większą porcje i podwoić wszystkie produkty, przepis jest na 2 porcje.

Przede wszystkim potrzebna jest brytfanna, chociaż pewnie naczynie żaroodporne również zda egzamin (myśle, że sprawdziło by się również naczynie rzymskie). Smaruje ją smalcem – nadaje lekkiego posmaku daniu. Kurczaka oczywiście myje i takie tam, następnie obsmażam na szybko na patelni i wkładam do brytfanny. Pokrojone w kostkę warzywa podsmażam chwile na patelni z tłuszczem, na którym smażony był kurczak. Następnie wkładam do brytfanny, podlewam lekko wodą (ok. pół szklanki) Voila, pozostaje tylko upiec.

Zazwyczaj piekę w temperaturze 200st.ok 30min, jednak wszystko zależy od wielkości kurczaka – im większy, tym dłuższy czas pieczenia.

Kurczak z warzywami gotowy!

Zdjęcia (z podwójnej porcji produktów)

1. Przygotowuje kurczaka

6D22ADF3-BEA2-4EBC-A80B-F2CB8D206555

2. Obsmażam

F64F9546-B1F2-49BB-BC9D-A7695078FD56

3. Wkładam do nasmarowanej smalcem brytfanny

8C455F8F-0091-4BEC-9155-8A89C472163E

4. Na patelni od kurczaka podsmażam warzywa, najpierw ziemniaki z marchewką, potem dodaje pozostałe produkty. Podsmażone przezkladam do brytfanny, na wierzch układam świeże zioła i pokrojoną papryczkę chili:

7D9CD76A-99D1-49A6-9F48-9ED43E706FB6

D0040A43-CCAD-44D2-8826-DAF53E6FA1C4

5. Wlewam ok pół szklanki wody. Wkładam do piekarnika na ok. 30-45 minut, temp. 200st.

32E59E41-368D-4057-AFA4-0FB8E2F3D388

Smacznego!

40CA6321-E7D1-4E08-A3ED-9EA49D800680