Krem z groszku na ostro


Krem z groszku to danie, które gości u mnie jak dopadnie mnie „leń” i jednocześnie pusta lodówka – w końcu groszek w puszce jest zawsze😉 Biorąc pod uwagę fakt, że krem jest jednocześnie pyszny – nikt nie ma nic przeciw temu. Czasem lubię go urozmaicić, jak dzisiaj, i powstaje nowa odsłona – tym razem pikantna🙂

Potrzebne produkty:

  • 2 puszki groszku
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pora
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść mięty
  • 4 plasterki salami – najlepiej bretońskie (opcjonalnie)
  • cieniutki plasterek sera – no. mozzarelli (opcjonalnie)
  • bulion/ewentualnie kostka rosołowa
  • pestki dyni

Grzanki:

  • 1,5 kromki czerstwego chleba
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • papryczka ostra

Do bulionu lub wody z kostką rosołową (wiem, że to nie najlepsza opcja, ale czasami się zdarza – zwłaszcza jak nic nie ma w domu, tylko leń😉) wrzucam obrana i pokrojoną w plasterki marchewkę, cebule, czosnek (zmiażdżony) i ostrą papryczke. Na patelni podsmażam plasterki salami, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodaje do garnka. Na tłuszczu z salami podsmażam „na szybko” pokrojonego pora i dodaje do garnka. Wszystko gotuje do średniej miękkości i wtedy dodaje groszek z puszki (który wcześniej płuczę w wodzie) i miętę. Całość gotuje do miękkości i blenduje mikserem na krem.

Grzanki przygotowuje krojąc czerstwy chleb w kostki, następnie maczam je w oliwie z dodatkiem czosnku i papryczki chilli (jeżeli nie lubisz ostrego, można w samym czosnku).

Do talerza wlewam krem z groszku, wrzucam pokrojony w kosteczkę ser (najlepiej ciągnący się), na wierzch posypuje grzankami i uprażonych pestkami dyni. Można przyozdobić listkami mięty.

Całość (4 porcje): 1095kcal

1 porcja: 274kcal

Smacznego!

9536EEEC-8399-445A-85B0-627ED45D8916