Dieta a wydajność w pracy.


Jaka dieta wpływa na lepszą wydajność w pracy?

Prawdą jest, czy tego chcemy czy nie, że praca zajmuje znaczącą częścią naszego życia. Skoro tak jest, to ważnym jest aby dostarczać odpowiedniego do jej wykonywania paliwa w postaci pożywienia, aby nasz organizm mógł wykonywać narzucone obowiązki bez dodatkowego obciążenia.

Wiele badań pokazuje pozytywny wpływ zdrowej diety na wydajność pracowników. Osoby spożywające odpowiednią dawkę zdrowych tłuszczów i cukrów są bardziej zrównoważone i opanowane w porównaniu do osób, których dieta jest bogata w niezdrowe tłuszcze trans czy cukry proste. Produkty nabiałowe wpływają pozytywnie na poziom agresji, podobnie jak białko obecne w mięsie, które ma jeszcze jedna ważną zaletę – zwiększa sprawność umysłu. Natomiast notoryczne podjadanie niezdrowych słonych i słodkich przekąsek może spowodować depresję lub wahania nastroju, obniża koncentrację i sprawność umysłu.

Dlatego ważnym z perspektywy zarówno pracownika jak i pracodawcy jest to, aby nauczyć się odpowiednio odżywiać.

Mózg jest bardzo wrażliwy na to co jemy od tego może zależeć czy jesteśmy agresywni, smutni, ospali czy szczęśliwi. To my poprzez codzienne wybory decydujemy o naszym samopoczuciu, efektywności czy kreatywności.

 

Co zatem jeść aby pracować wydajnie?

 

Wszystko uzależnione jest od wykonywanego zawodu, trybu pracy i od indywidualnych aspektów zdrowotnych. Jednak o ile w przypadku aspektów zdrowotnych jest to bardziej skomplikowana sprawa wymagająca konsultacji z lekarzem i dietetykiem, tak w przypadku pozostałych aspektów możemy poradzić sobie sami.

Jedna rada jest niezmienna dla wszystkich:

 

Nigdy nie pracuj przed śniadaniem;

jeśli musisz pracować, zacznij od śniadania”

Josh Billings

 

 

Wskazówki dla pracujących intelektualnie w trybie siedzącym:

 

work

W przypadku pracy siedzącej wymagającej ciągłego skoncentrowania, skupienia i wydajności przy małej aktywności fizycznej ważnym jest aby dostarczać organizmowi małe objętościowo posiłki, a często. Wskazanym jest unikanie cukrów prostych (białe pieczywo, batony, cukierki, ciasta, słodkie bułki, pączki,płatki kukurydziane, kremy czekoladowe), które szybko podnoszą poziom cukru, niestety na krótko i po tym czasie następuje gwałtowny spadek cukru, który objawia się najczęściej rozkojarzeniem, spadkiem energii intelektualnej, bólami głowy, sennością i apatią. Wskazane są zatem węglowodany złożone (płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste nie- pszenne, niesłodzone musli, otręby, kasze) i produkty jak najmniej przetworzone. Wyglądające nawet na zdrowe gotowe kanapki na stacjach benzynowych czy w innych sieciówkach są źródłem głównie bezwartościowych kalorii i nie sprzyjają pracy naszego mózgu.

Zdrowymi przekąskami mogą być orzechy (zwłaszcza włoskie i laskowe- kilka sztuk), suszone owoce (np. śliwki), pestki dyni, słonecznika, awokado. Dieta “intelektualisty” powinna zawierać dużo zielonych warzyw (brokuły, szpinak), owoców (jabłek, jagód) olejów (lniany, oliwa z oliwek), jaj, ryb i owoców morza i nabiału. Sugerowane są potrawy lekkostrawne- najlepiej jarskie, zdrową alternatywą jest kuchnia azjatycka. Do posiłków można dodawać pikantną papryke czy curry, które wpływają korzystnie na układ nerwowy.

W dniu z ciężkim wysiłkiem umysłowym należy na śniadanie spożyć jajecznicę lub wątróbkę (ze względu na zawartość choliny) ze szpinakiem (ze względu na kw. foliowy).

Polecana jest zielona herbata do picia.

Jak się okazuje też kawa pita w małych ilościach i okazjonalne żucie gumy sprzyja pracy mózgu (podobnie jak na krótki czas zjedzenie kostki czekolady) można więc od czasu do czasu zastosować takie “sztuczki” by odżywić nasz mózg przed ważnym spotkaniem.

Wskazówki dla aktywnego intelektualisty

intelektualistaaktywny

Podobne wskazówki dotyczą „aktywnego intelektualisty”. Większa rolę w diecie powinny w tym przypadku odgrywać węglowodany złożone, dostarczane systematycznie w małych dawkach, i zdrowe tłuszcze. Dobrą przekąską w ciągu dnia będą suszone owoce zjadane w parze z orzechami (np. 4 orzechy włoskie i 4 morele bez siarki) czy kefir naturalny z gruszką. W przypadku zwiększonej aktywności zwiększa się też zapotrzebowanie organizmu na energię, należy o tym pamiętać w okresach intensywnej pracy. Nie wskazanym jest głodzenie organizmu gdyż znacząco wpływa to na ogólne funkcjonowanie, samopoczucie i w tym i wydajność w pracy.

Wskazówki dla osoby pracującej fizycznie

Dieta w przypadku osób pracujących fizycznie jest bardzo istotna, gdyż w tym przypadku organizm jest szczególnie eksploatowany i należy odpowiednio o niego zadbać przez zdrową i zbilansowaną dietę. Węglowodany – głównie złożone, powinny stanowić do 60% dziennego zapotrzebowania energetycznego, zdrowe tłuszcze 30% i białka 10%.

hardwork

Jak wyliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne?

Bardzo istotna jest jakość pożywienia! W dzisiejszych czasach panuje przekonanie, że jeżeli coś co jest zdrowe to jest drogie. I tak i nie. Faktycznie, dobrej jakości jedzenie może być droższe w zakupie, natomiast uczy ono szacunku do jedzenia, a i też szacunku do swojego ciała. W rzeczywistości zjadamy go znacznie mniej niż taniego, masowo przetworzonego pożywienia, zwracamy większą uwagę na to co jemy, a przede wszystkim walory smakowe i samopoczucie są zdecydowanie lepsze.

Nasze komórki na bieżąco regenerują się z dostarczanych mu składników, jeżeli są one dobrej jakości, nasze zdrowie i samopoczucie są w dobrej kondycji.

Zatem zadbaj o jakość swoich posiłków dla siebie..