Dlaczego Włosi wyglądają tak zdrowo?


Przy okazji przeprowadzki do Włoch, często jesteśmy pytani o jej powód. Jest ich wiele, ale każdy kto nas zna wiedział, że marzyliśmy o tym od zawsze. Osobiście, jednym z kluczowych powodów, mojej akurat miłości do Włoch, to przepyszna, prosta i zdrowa kuchnia. Włosi bardzo dbają o jakość produktów – to w ich przekonaniu podstawa dobrej kuchni. Używają produktów jak najmniej przetworzonych, często mają swoje przydomowe ogródki. To powoduje, że spożywanie u nich posiłków jest przyjemnością i rozkoszą dla podniebienia i ciała.

F269E890-2AEC-4363-9E82-D10C3FB78EBBOstatnio pokazałam zaprzyjaźnionej Włoszce jak mój partner przyrządzał pizzę z gotowego zestawu (raczej niedostępnego w Polsce – stąd Jego fascynacja i chęć spróbowania). Śmiała się tak długo i tak głośno, że jeszcze Jej w takim stanie nie widziałam, powtarzając: „przecież pizza to takie proste danie”. Wg Niej tak, 3 składniki, dobrej jakości mąka i czas dany ciastu do wyrośnięcia. Sos pomidorowy, mozzarella i jak to określiła „co masz w lodówce”. Bardzo dbają o to, aby produkty nie były przetworzone, nie było w nich pełnej listy konserwantów i innej chemii. „To bardzo prosty przepis” – cytując Elizę.

Kiedyś udowodniłam kobietom mojej rodziny, które na tamten czas zachwyciły się sosami z torebek, jako prostym i szybkim rozwiązaniem, że przygotowanie własnego sosu serowego zajmuje mniej czasu i brudzi mniej naczyń niż taki szybki i prosty w ich przekonaniu sosu instant. Wg przepisu na nim, należało wymieszać z wodą zawartość torebki, następnie w drugim naczyniu zagotować wodę i połączyć całość. W moim wykonaniu sos to rozpuszczone masło, dodana mąka, po chwili mleko i na koniec ser. Dodatkowo naturalne przyprawy tylu czosnek, pieprz, sól, bazylia.. W moim przekonaniu dużo prostszy i smaczniejszy niż ten z torebki, ale to może moje przekonania wewnętrzne powodują taki odbiór smaku😉

1D1B1BE8-562B-469A-AC4C-5A033E6D988A

Więc, Włosi mają to we krwi – starają się spożywać produkty jak najmniej przetworzone, wszystko co mogą, robią własnoręcznie. Nie ma tutaj jak u nas, na każdym rogu kebaba. Burmistrz jednej z włoskich miejscowości wprowadził nawet zakaz sprzedaży kebaba w centrum miasta, argumentując to przeszkadzającym zarówno mieszkańcom jak i turystom, zapachom. Oczywiście poparł to też faktem, że nie są częścią ich kultury i tradycji – brawo! 

Wracając do tematu – to jakość ma kluczowe znaczenie.

Dlaczego?

Zawsze o tym mówię na swoich warsztatach – nasz organizm potrzebuje paliwa i materiałów do ciągłych przemian i regeneracji. Nie bez powodu mówi się, że jesteś tym co jesz. Każda komórka Twojego ciała potrzebuje pożywienia, a organizuje je z tego co spożywasz. Jeżeli nie odżywiasz odpowiednio swojego organizmu nie masz szans w dłuższej perspektywie być zdrowy. No chyba, że masz geny Schwarzeneggera, ale coraz rzadziej już się to obserwuje.. 

Tak więc jesteś kowalem swojego losu, jakich wybierasz wyborów – takie poniesiesz konsekwencje.

D36D409E-9B2E-4749-A5A4-27E4FB32663A

Zabawna myśl mi przyszła do głowy, jak to obserwowałam w swoich środowiskach mody na różne diety, wprowadzanie dziwnych produktów jak ocet jabłkowy do diety pity łyżeczkami. Włoszki nie mają z tym problemu – we krwi mają natomiast to, że do KAŻDEGO posiłku spożywają sałatę i warzywa – surowe – polane dobrej jakości oliwą i oczywiście octem winnym, posypane czasami zmielonymi orzechami lub innymi przyprawami. Na ich stołach jest zawsze kolorowo od wyboru warzyw. W tej sytuacji nie ma potrzeby wypijania jakiegokolwiek octu czy oliwy łyżeczkami, dostarczając w każdym posiłku tego co korzystne dla naszego organizmu. Sekret dobrej, zdrowej i odżywczej kuchni tkwi w prostocie i jak najmniej przetworzonej diecie. Nie bez powodu dieta śródziemnomorska wciąż wiedzie prym, jeżeli chodzi o ranking diet dla zdrowia i szczupłej sylwetki! 

Jednak dopiero będąc tutaj dłużej i bywając w miejscach nie komercyjnych, dostrzegłam te drobne niuanse, które powodują, że ich kuchnia, mimo dużej ilości produktów mącznych i sera jest zdrowa. To sekretów tych szczegółów jak: podgrzanego, a nie roztopione sera, świeżych pomidorów a nie koncentratu z puszki, cieniutkiego ciasto, a nie buły drożdżowej w przypadku pizzy. Do tego sałata i duże ilości warzyw do każdego posiłku.

Diable tkwi w szczegółach😉

Już wiesz dlaczego wyglądają tak zdrowo?